Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

           Σύνταγμα, 24 Μαρτίου 2011. Πριν ξεκινήσει η παρέλαση των μαθητών, πριν συμβεί το παραμικρό. Προσαγωγές εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών. Προσαγωγές και σκεπασμένων με νάυλον σακούλες ανδρείκελων - υλικό μιας αθόρυβης αλλά στοχευμένης εικαστικής παρέμβασης με θέμα την ανεργία. Γέλια, φωνές, αμηχανία. Βέβαια ο πολύς κόσμος θα μάθει απ' τα κανάλια το βράδυ ό,τι βολεύει, πως κάποιοι ήθελαν να χαλάσουν την παρέλαση, τα γνωστά. Το βίντεο που ακολουθεί δεν έχει μοντάζ ούτε σχολιασμό. Είναι όσα έγιναν. Προσοχή: Η γελοιότητα των σκηνών μπορεί να κρύβει έντεχνα έναν πολύ μεγάλο πανικό των κυβερνώντων ή μια σοβαρότατη απειλή για όλους εμάς. Την απαγόρευση της διαμαρτυρίας, της διαφορετικής άποψης, τη λογοκρισία και την ωμή βία κατά πάντων. Η απάντησή μας δεν πρέπει να είναι άναρθρη κραυγή, που αλέθεται από τα υπέρτερα μέσα προπαγάνδας που διαθέτει το σύστημα. Η απάντηση είναι η ακόμα πιο προσεκτική επιλογή των λέξεων και των πράξεων. 






_


Η παρέλαση των ανέργων

Πλαστικές σημαιούλες και λόγια μεγάλα που εκστομίζουν άνθρωποι μικροί.
«Νοικοκύρεμα του κράτους» απ’αυτούς που το ξεχαρβάλωσαν.
«Εξορθολογισμός της οικονομίας» απ’αυτούς που τίναξαν την μπάνκα στον αέρα από τις αρπαχτές και τις μίζες τους.
Μια χωματερή ψυχών και σωμάτων για όσους περισσεύουν είναι το «σοφό» σχέδιο της ευρωπαϊκής ένωσης και των ελλήνων εντολοδόχων της.
Θα τους αφήσουμε να μας αφανίσουν; Αυτό είναι το μοναδικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε.
Στρατιές ανέργων παρελαύνουν. Ντροπιασμένοι άνθρωποι που το φιλότιμό τους βιάζεται βάναυσα από ξεδιάντροπα ανθρωπάκια. Ανθρωπάκια που κυκλοφορούν πάντα με συνοδεία πολυάριθμων σωματοφυλάκων και θυμίζουν τρομαγμένους μαφιόζους.
Και όταν οι άνθρωποι βουλιάζουν οι φελλοί επιπλέουν.
Θα τους επιτρέψουμε να πειραματίζονται επ’άπειρον στα εργαστήρια του Φρανκεστάιν με τις ζωές μας;
Η αξιοπρέπειά μας είναι το δικό μας πυρηνικό όπλο. Με αυτό θα τους χαλάσουμε. Θα δουν τον Χριστό φαντάρο.
Αν κάποτε δεν είχαμε να χάσουμε παρά τις αλυσίδες μας τώρα που-λόγω λιτότητας- ούτε αυτές υπάρχουν, τι έχουμε να χάσουμε;
Οι νεολαίοι της Ελλάδας παρελαύνουν ευσταλείς προς το πεπρωμένο τους, που είναι η ανεργία. Το δικό μας χρέος είναι ν’αλλάξουμε αυτό που παρουσιάζεται σαν μονόδρομος.
Όλοι στο δρόμο. Εκεί που τα όνειρά μας θα πάρουν εκδίκηση.

_



Σάββατο 19 Μαρτίου 2011



ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ σας περιμένουμε για την επόμενη πράξη. Μια πράξη αμφισβήτησης της νομιμότητας του μνημονίου. Παραμονή της εθνικής επετείου σχολιάζουμε με τον δικό μας τρόπο ένα σύγχρονο «εθνικό δράμα». Η δική μας «παρέλαση» είναι σιωπηλή και αθόρυβη. Όπως το πλήθος των άνεργων συμπολιτών μας. Έχει άποψη, έχει οργή, μα δεν την εκτονώνει με χάπενινγκ.

Σας περιμένουμε στις 11.30 π.μ. στα σκαλάκια του μετρό στην πλατεία Συντάγματος.


εικ.: Jorge Colombo
_